Bitcoin is de eerste en meest waardevolle cryptocurrency op dit moment. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Bitcoin door de media-aandacht die het krijgt. Dit heeft een goede reden, de waarde van Bitcoin is namelijk ontzettend toegenomen over de laatste jaren. Misschien wil je meer leren over Bitcoin, of zelf beginnen met het investeren in deze cryptocurrency. Dus wat is Bitcoin precies en hoe werkt het?

WAT IS BITCOIN

Je kan lang discussiëren over wat Bitcoin is, maar eigenlijk is dat een heel simpel antwoord: Software. Zo zie je online vaak gouden munten afgebeeld met daarop de welbekende B, maar Bitcoin is een volledig digitale munt en kan je niet fysiek vasthouden. Het is virtueel geld dat draait op een techniek die de Blockchain wordt genoemd.

DE BLOCKCHAIN

In 2008 werd Bitcoin en Blockchain voor het eerst beschreven door de onbekende uitvinder(s) van Bitcoin Satoshi Nakamoto. De Blockchain moet je zien als een lange ketting die bestaat uit losse schakels. Iedere schakel bevat informatie, in het geval van Bitcoin bevat deze schakel de informatie van meerdere transacties. Zo’n schakel wordt een block genoemd.

Het makkelijkste is om de Bitcoin Blockchain te vergelijken met een lijst. Persoon 1 verstuurt X bitcoins naar Persoon 2, die persoon verzendt weer X bitcoins naar Persoon 3 enz. Als je al deze transacties bij elkaar optelt kan je zien hoeveel bitcoins iedereen bezit. De Blockchain kan daarom ook worden gezien als een groot boek die alle Bitcoin transacties bijhoudt. Een van de websites waar je alle Bitcoin transacties kan bekijken is https://blockchain.info. Hier kan je bijvoorbeeld zien dat op 25 oktober 2017 om 21:00:54 er 0.01044 Bitcoin is overgemaakt van 178Y8DYpLstpNEBfyApFzfa1z2JmW9rMDT naar 1DhqrJfoBaQU4BqPKx5tdtX84gBwxZEbS3. Deze lange rij van letters en getallen zijn de Bitcoin wallets, dat is in principe de portemonnee waar je bitcoins bewaard. Deze lijst, waar alle Bitcoin transacties op te zien zijn, is volledig openbaar.

VEILIGHEID

Ondanks dat de lijst toegankelijk is voor iedereen, is het ontzettend moeilijk om deze te vervalsen. Je zou denken dat iemand willekeurig een extra regel kan toevoegen aan de Blockchain en het geld van iemand anders wallet naar zijn eigen kan overmaken, of dat iemand dezelfde Bitcoin vaker dan 1 keer kan uitgeven.

“Het is bijna onmogelijk om Bitcoin transacties te vervalsen”.

Normaal gesproken is er een tussenpersoon die dit voorkomt, in de huidige maatschappij is dat de bank. Alleen bij Bitcoin zijn banken overbodig gemaakt, omdat dit een volledig gedecentraliseerd systeem is. Dit houdt in dat iedereen de transacties van elkaar in de gaten houdt en deze ook bevestigd. Dat betekent dat je niet zomaar iemand anders zijn geld kan uitgeven en voorkomt ook dat jij je eigen bitcoins vaker dan 1 keer uitgeeft (double spending problem). Op het moment dat een transactie door meerdere computers is bevestigd wordt deze gebundeld met andere transacties in een nieuwe block en permanent aan de blockchain toegevoegd.

MINING

Maar wie houdt nou precies deze Bitcoin Blockchain met alle transacties bij en waarom zou je dit doen?

Het proces dat het Blockchain systeem bijhoudt wordt ook wel Mining genoemd. Iedere miner heeft een kopie van de Blockchain tot zijn beschikking die continue geüpdate wordt. Wanneer iemand een transactie maakt wordt deze aan een block toegevoegd. Op dat moment pakken de miners hun kopie van de Blockchain erbij en bekijken of alle transacties in het block valide zijn. Wanneer de block door meerdere miners in het systeem is bevestigd wordt hij gecodeerd en permanent toegevoegd aan de Blockchain.

Gedurende dit mining proces moeten de miners wiskundige sommen oplossen om deze transacties te bevestigen. De Blockchain is zo ontworpen dat deze wiskundige sommen steeds lastiger worden. Dit is gebaseerd op de tijd die de miners erover doen om deze op te lossen. Mochten er bijvoorbeeld veel nieuwe miners bij komen, waardoor het oplossen van deze sommen sneller gaat, gaat de moeilijkheid omhoog. Maar dit betekent ook als het aantal miners naar beneden gaat, dat de sommen makkelijker worden om de transactie snelheid stabiel te houden. Op het moment dat een miner een som oplost wordt hij beloond met bitcoins. Deze beloning is op zijn plaats, aangezien de miners er immers voor zorgen dat er transacties gemaakt kunnen worden op het Blockhain netwerk en het veiligheid gewaarborgd blijft.

“Tijdens het mining proces moeten wiskundige sommen opgelost worden”.

In principe kan iedereen met hun computer bitcoins gaan minen. Dit proces is alleen door de grote hoeveelheid miners zo moeilijk geworden dat je speciale hardware nodig hebt en deel moet nemen aan een mining pool om kans te maken op bitcoins.

Het Mining proces is hier simpel uitgelegd en niet 100% accuraat, mocht je hier meer over willen lezen, dan kan ik je aanraden om meer research te doen naar Bitcoin mining en Bitcoin Blockchain.

BITCOIN WALLET

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een public key en private key van een Bitcoin wallet. De public key is het openbaar adres van een Bitcoin wallet en wordt gebruikt om bitcoins te ontvangen (je kan dit adres vergelijken met een e-mail adres). Je private key, ook wel een secret key, is de handtekening van jouw wallet en is vereist om een transactie vanuit jouw wallet te maken. Deze private key is, zoals de naam al doet vermoeden, niet openbaar en moet je nooit delen met iemand. Op het moment dat iemand over de private key van jouw wallet beschikt kan deze persoon transacties vanuit jouw wallet maken.

Bitcoins worden bewaard in Bitcoin Wallets. Zo zijn er online wallets, in je webbrowser of als een programma geïnstalleerd op je computer, of hardware wallet zoals een Ledger Nano S of Trezor. Het veiligste is om je bitcoins in een hardware/offline wallet te bewaren, omdat de hardware een extra verificatie vereist voordat je een transactie kan maken. Hierdoor loop je minder risico dat een hacker jouw wallet leeghaalt of de wallet van een online exchange hackt. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here