Waar kan ik bitcoins kopen

Voordat je begint met het kopen van bitcoins, is het handig om  iets te weten over cryptocurrencies of Bitcoins in het algemeen. Er zijn artikelen beschikbaar op The Crypto Wolf met daarin een introductie op het gebied van cryptocurrencies en Bitcoin! Voordat je voor verassingen komt te staan kan ik je adviseren om deze artikelen eerst te lezen: Cryptocurrency uitgelegd & Bitcoin uitgelegd. Mocht je deze al hebben gelezen of weet je al het een en ander, lees dan gerust verder!

BITCOIN WALLETS

Om Bitcoins te kopen heb je een Bitcoin wallet nodig, dit is je portemonnee waarin jij je bitcoins kan bewaren. In dit artikel onderscheid ik drie soorten wallets:

  • Online Wallets
  • Hardware Wallets
  • Paper Wallets

ONLINE WALLETS

Online wallets zijn zoals de naam al doet vermoeden, Wallets waar jij je bitcoins online kan opbergen. Denk hierbij aan het bewaren van je bitcoins op een exchange, of een website zoals Coinbase. Deze wallets worden gezien als de meest onveilige optie om je bitcoins te bewaren. Naast dat je het risico loopt dat jouw online wallet gehackt wordt, loop je extra risico omdat de website waar jij je bitcoins bewaart ook gehackt kan worden. Een perfect voorbeeld hiervan is Mt. Gox. Dit was ooit de grootste Bitcoin exchange totdat zij in 2014 plotseling hun deuren sloten en daarbij 850,000 bitcoins verdwenen. Het is dan ook sterk afgeraden om veel coins op exchanges te laten staan, probeer altijd zoveel mogelijk bitcoins in een hardware wallet of paper wallet te bewaren.

HARDWARE WALLETS

Een tweede optie, die veel investeerders gebruiken, is om je bitcoins in een hardware wallet te bewaren. Populaire hardware wallets zijn de Ledger Nano S en de Trezor. Je Bitcoin wallet staat op je computer, maar de private key van je wallet (die nodig is om transacties te maken), wordt veilig bewaard op je hardware wallet. Is deze hardware wallet niet aangesloten op de computer, dan kunnen er vanuit jouw wallet geen transacties gemaakt worden. Daarnaast vraagt de hardware wallet ook om een bevestiging op het externe apparaat zelf wanneer een transactie wordt gemaakt. Een hacker zou dus nooit jouw wallet leeg kunnen halen zonder jouw hardware wallet in bezit te hebben. Erg veilig dus!

hardware wallet voor bitcoin ledger nano s
De Ledger Nano S

PAPER WALLETS

Een derde optie is een paper wallet. Een paper wallet is een uitgeprint document met daarop de public- en private key van je wallet. Een paper wallet kan je bijvoorbeeld maken voor bitcoins op https://www.bitaddress.org/. Deze website genereert een Bitcoin adres voor je, vervolgens kan je deze uitprinten en beschik je over een paper wallet. Het voordeel hiervan is dat je wallet volledig offline bewaard wordt en daardoor niet gehackt kan worden. Je loopt enkel het risico dat je bijvoorbeeld je paper wallet kwijtraakt, de inkt onleesbaar wordt, of iemand je paper wallet steelt. Om dit te voorkomen kan jij je paper wallet lamineren en bewaren in een kluis. Dit is een goedkope, simpele oplossing om je bitcoins veilig te bewaren, maar het is erg onpraktisch en daarbovenop kan je geen Altcoins op een paper wallet bewaren.

WAAR KAN IK BITCOINS KOPEN?

Nu je een Bitcoin wallet bezit kan je beginnen met het kopen van bitcoins. De makkelijkste manier om dit te doen is bijvoorbeeld via een website zoals Bitonic (Nederlands). Hier hoef je alleen het adres van je Bitcoin wallet in te vullen en vervolgens kan je afrekenen met iDeal. Dit is een van de makkelijkste manieren om bitcoins te kopen, maar de transactie kosten zijn bij Bitonic hoger dan bij een Bitcoin exchange zoals Kraken. Dit is verschil is vooral groot als je bitcoins in kleine hoeveelheden koopt (<€500).

Zelf gebruik ik altijd Kraken, echter kan het wat tijd kosten om jouw account op te zetten. De reden hiervoor is dat Kraken jouw identiteit moet verifiëren. Dit doen zij mede om te voorkomen dat mensen, via hun exchange, geld kunnen witwassen.

Nadat je bitcoins hebt gekocht op een exchange zoals Kraken kan je deze gemakkelijk naar je eigen online/hardware/paper wallet overmaken.

Header photo by Jason Benjamin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here