Zoals veel dingen in onze maatschappij gedigitaliseerd worden, gaat dat nu ook gebeuren met ons geld. Cryptocurrency is de nieuwste evolutie van geld en wordt onder andere gebruikt als betaalmiddel net zoals Euro’s.

“Cryptocurrency is een volledig digitale munt.”

Het grootste verschil is dat cryptocurrency digitaal is, dus niet iets fysieks wat je vast kan pakken. Dit is mogelijk door het gebruik van cryptografie, wat de transacties van de coins veilig maakt en voorkomt dat nieuw geld bij geprint wordt. Simpel gezegd is cryptocurrency dus een digitale munt.

VERSCHIL MET FIAT VALUTA

In tegenstelling tot de Euro zijn cryptocurrencies volledig gedecentraliseerd. Dat betekent dat er geen Europese Bank of andere instelling het geld reguleert. Hierdoor kan er niet zomaar geld bij geprint worden, en heb je geen bank meer nodig voor transacties. Bovendien biedt cryptocurrency meer privacy en anonimiteit, aangezien je geen identificatie nodig hebt om een wallet aan te maken.

GESCHIEDENIS VAN CRYPTOCURRENCY

De techniek waar cryptocurrencies op gebaseerd zijn, is uitgevonden door de onbekende persoon (of personen) genaamd Satoshi Nakamota.  Satoshi Nakamota is de uitvinder van de eerste en tevens meest waardevolle cryptocurrency: Bitcoin. Bitcoin is gemaakt in 2009 en is gebaseerd op een techniek die de blockchain wordt genoemd.

“De eerste cryptocurrency werd uitgevonden in 2009: Bitcoin.”

Twee jaar later, in 2011 werd de eerste Alt coin gemaakt, Namecoin, met als doel internet censuur door overheden te voorkomen. Later dat jaar werd Litecoin gelanceerd, een cryptocurrency die nog steeds erg populair en waardevol is.

VERSCHILLENDE SOORTEN CRYPTOCURRENCY

Inmiddels beginnen cryptocurrencies steeds populairder te worden en zijn er al meer dan 1200 verschillende cryptocurrencies en is de totale marktwaarde meer dan 160 miljard USD. Nu lijken 1200 verschillende cryptocurrencies erg veel, maar bijna 70% van de totale marktwaarde komt van Bitcoins en Ethereum.

“Meer dan 1200 cryptocurrencies met een marktwaarde van meer dan 160 miljard.”

Een website waar dit duidelijk weergegeven is https://coinmarketcap.com.  Hier kan je de waarde van (bijna) alle cryptocurrencies, het volume en hoeveelheid munten in circulatie belijken.

HOE WERKT CRYPTOCURRENCY?

Iedere cryptocurrency heeft een bepaalt systeem dat alle munten controleert en bijhoudt wie de eigenaar is. Nu wordt het een hele klus om dit voor iedere cryptocurrency uit te leggen, maar Bitcoin gebruikt bijvoorbeeld de Proof-of-Work scheme. Dit wordt ook wel ‘Minen’ genoemd.

TOEPASSINGEN VAN CRYPTOCURRENCY

Iedere cryptocurrency wordt gemaakt met een andere doelstelling. Het is niet alleen beperkt tot betaalmiddel, maar kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om contracten slimmer te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het digitaal vastleggen van je hypotheek, doormiddel van zo’n slim contract wordt de hypotheek automatisch terugbetaalt en voorkom je wanbetalingen.

“Het digitaal vastleggen van je hypotheek in een slim contract wordt realiteit door cryptocurrency”

Bovendien is een notaris niet meer noodzakelijk om dit vast te leggen, aangezien alles digitaal vastgelegd is, en vermijd je dus overbodige kosten. Verder zijn er ook cryptocurrencies die werken aan meer anonimiteit op het web, of helpen met gegevens verzamelen binnen een bedrijf. De mogelijkheden voor cryptocurrencies zijn oneindig!

MEER LEREN OVER BITCOIN?

Zoals eerder genoemd is Bitcoin de grootste en bekendste cryptocurrency op dit moment, wil je hier meer over te weten komen? Hier kan je meer over Bitcoin lezen!

 

(Header Image by William Bout)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here