Altcoins

Altcoins is iets waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord, terwijl zij vaak wel iets van Bitcoin afweten. Je bent waarschijnlijk dan ook verbaasd als je hoort dat er op het moment van schrijven meer dan 1200 verschillende cryptocurrencies zijn. Deze cryptocurrencies staan ook wel bekend als altcoins. Des ondanks dat Bitcoin de meest bekende en waardevolle cryptocurrency is, maken altcoins ongeveer 45% van de totale marktwaarde uit (zo’n 75 Miljard USD). Daarom kan het geen kwaad om wat te leren over altcoins.

WAT ZIJN ALTCOINS

Altcoin, afgekort van Alternative Coins, is het begrip dat gebruikt wordt om iedere coin te beschrijven dat niet Bitcoin is. De reden waarom het altcoins genoemd worden, is omdat deze coins vaak Bitcoin proberen te vervangen of te verbeteren.

“Vaak falen Altcoin projecten en worden die stilgelegd”.

Dagelijks worden er meerdere nieuwe altcoins gecreëerd. Vaak zijn dit maar kleine veranderingen ten opzichte van Bitcoin, bijvoorbeeld een verschil in het aantal beschikbare coins, transactie snelheid, of de methode van mining. Je zult dan ook vaak zien dat deze coins al snel onsuccesvol blijken en het project stil gelegd wordt.

Toch hebben we over de afgelopen jaren gezien dat er veel nieuwe, hele verschillende coins gelanceerd worden met een ander doel dan Bitcoin. Ethereum werkt bijvoorbeeld aan een cryptocurrency waarop mensen hun eigen cryptocurrency kunnen ontwikkelen en aan smart contract koppelen. Denk bijvoorbeeld aan het digitaal vastleggen van je hypotheek, of een slimme advertentie die automatisch betalingen afhandelt tussen een marketing bedrijf en een nieuws website.

ZIJN ALTCOINS OVERBODIG?

Er wordt vaak gezegd dat altcoins overbodig zijn en zullen falen omdat ze Bitcoin proberen te vervangen, maar zoals eerder aangegeven is dat niet het geval. De ontwikkeling van altcoins breiden de mogelijkheden uit van cryptocurrencies en dragen bij aan een potentiële digitale wereld. Ze geven cryptocurrency gebruikers en ontwikkelaars een alternatieve optie en helpen mee aan innovatie. Bovendien zorgen altcoins voor een gezonde competitie.

INVESTEREN IN ALTCOINS

Net zoals het investeren in Bitcoin zijn investeringen in altcoins erg risicovol. Alleen bij altcoins is de kans om veel geld kwijt te raken nog groter. Dit heeft te maken met het feit dat veel altcoins een relatief kleine marketcap (totale marktwaarde) hebben en daardoor makkelijk te beïnvloeden zijn. Dit wordt gedaan door de beruchte Whales. Whales zijn
investeerders met veel geld die het vermogen hebben om in één keer veel coins op te kopen waardoor de waarde van een coin sterk toeneemt. Vervolgens verkopen zij hun coins weer met een flinke winst en profiteren hierbij van de ongeïnformeerde investeerder die snel een graantje mee probeert te pikken. Deze strategie wordt ook wel Pump & Dump genoemd.

“Doe altijd je eigen research voordat je investeert in een Altcoin!”

Daarom is het zeer belangrijk om altijd eerst je eigen research te doen in een Altcoin. Baseer je aankopen nooit op hypes of sterkte stijgingen in een coin waarde. Probeer je risico te verkleinen door in coins te investeren waar jij op langer termijn vertrouwen in ziet en met een marketcap van minimaal 100 Miljoen USD.

WAAR KOOP JE ALTCOINS

In tegenstelling tot bitcoins zijn altcoins iets lastiger te kopen. De beste manier is om altcoins te kopen op een exchange, bijvoorbeeld op: Bittrex, Binance, of Bitfinex. Over deze exchanges kan je meer informatie vinden in dit artikel: Cryptocurrency Exchanges. Hou er wel rekening mee dat Altcoins vaak alleen gekocht kunnen worden met bitcoins.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here